Десетки експерти пристигнаха в Мелбърн тази седмица на международен академичен симпозиум,

...
Десетки експерти пристигнаха в Мелбърн тази седмица на международен академичен симпозиум,
Коментари Харесай

Тейлър мания: Swiftposium разглежда как певицата превзе света

Десетки експерти дойдоха в Мелбърн тази седмица на интернационален научен симпозиум, наименуван Swiftposioum, опитващ се да изясни по какъв начин тъкмо Суифт е станала толкоз авторитетна.

Събитието - първото по рода си - е самобитен поклон към турнето " Eras Tour " в Австралия и притегли над 400 кандидатури от десетки научни дисциплини и университетски институции от целия свят, което провокира неспокойствие и международни заглавия.

" Започна като смешка "

Идеята за " Swiftposium " се ражда през юли предходната година като полушеговит туит, който получава единствено няколко десетки лайкове. Но когато уредниците безшумно оповестиха събитието месеци по-късно, то за една нощ се трансформира в интернационален вирус.

Организаторите се разсъниха и видяха репортажи по BBC, в списание Rolling Stone, CNN.

" Бях като, че ли би трябвало да изпратя имейл на шефа си ", споделя с усмивка доктор Елоиз Файчни. " Нашата дребна конференция внезапно се трансформира в джудже. "

Феновете също обезверено желаеха да вземат участие, а в неделя стотици хора - ходещи реклами на кристали, каубойски ботуши и присъщите червени устни на Суифт - се стекоха в емблематичния мелбърнски спектакъл " Капитол " единствено с цел да чуят лекциите за мегазвездата.

По време на разпродадената преди този момент работилница за разработване на гривни за другарство 19-годишният Сумил споделя, че събитието, проведено от университета RMIT, оказва помощ да се излекуват раните, оставени от кървавата баня с билети през предходната година.

" Забавно е към момента да си част от всичко това ", споделя той пред Би Би Си.

Но уредниците бързат да пояснят, че конференцията, подкрепена от седем университета в Австралия и Нова Зеландия, не е фенски събор.

" Въпреки че някои от нас са почитатели, за нас тя сигурно е обвързвана с опитите някой като нея да бъде взет на съществено в университетските среди ", споделя доктор Ема Уотман.

" Божествено " въздействие

Не може да се отхвърли, че " манията по Тейлър " завладя света през миналата година - тя беше оповестена за персона на годината на списание " Тайм " за 2023 година - и не е ясно по кое време тя може да отшуми.

Swiftposium: Inside a world-first Taylor Swift academic summit
— BBC News (World) (@BBCWorld)
В понеделник 34-годишната певица още веднъж господства в заглавията със фотоси на нея и приятеля ѝ футболист Травис Келсе, които печелят на Супербоул. Миналата седмица тя се прибра на премиите " Грами ", като взе четвъртото си отличие за албум на годината.

Дори котките ѝ, публицистът ѝ и приятелите ѝ от детството имат известност на имената и правилни почитатели.

" [Суифт] по някакъв метод се трансформира в най-божествената суперзвезда на планетата, по-голяма, в сравнение с въобще съм си мислела, че е допустимо ", съобщи на конференцията главният представител Британи Спанос - кореспондент на Rolling Stone, която през 2020 година води първия в историята академични курс за идола.

Но Суифт от дълго време се намира в центъра на големи културни моменти и диспути, откогато се изстреля към славата като тийнейджърка.

Тя се трансформира в един от най-печелившите и най-прославяните актьори на всички времена - и в това време разпали диалози за всичко - от възнагражденията за стрийминг и собствеността върху музиката до мизогинията и културата на анулацията.

На срещата на върха явно има цялостен панел, отдаден на " Суифтономиката " - наклонност, измислена, с цел да изясни големия ѝ резултат върху стопанските системи, и която накара международните водачи да я молят да обиколи техните страни.

Но има и специалисти, които в детайли разказват по какъв начин нейните песни се употребяват за образование на младежи по изкуствено дишане, и разчувствани полемики за метода, по който романът ѝ с Келсе оказва помощ на девойките да се усещат като вкъщи си в обичайно доминираните от мъже спортни фендъми.

Има даже поетичен разбор на отношението ѝ към публичния превоз (по подигравка на ориста с увеличението на потреблението на частния ѝ аероплан в действителния живот са се нараснали и песните, в които се загатват влакове и рейсове, споделя Харисън Крофт).

А когато публиката се умори да слуша речи, тя бе удостоена с дует сред музикант, трансформирал се в учен, и неловко прецизен AI клонинг на по-младия глас на Суифт - с цел да се контрастира по какъв начин се е трансформирало звученето ѝ през последните 17 години.

За феновете на литературата на конференцията дует майка-дъщеря прочете лирика на думи за презрението, което обществото демонстрира към ползите на младите дами - детайл, който провокира възторжена реакция от страна на публиката. А за феновете на политиката - учен, който показа по какъв начин австралийските депутати употребяват Суифт, с цел да наподобяват близки.

27-годишната Маделин Пентланд откри повече от 30 речи, в които се цитират най-известните текстове на певицата, в това число безсрамното осъществяване на ковчежника на Нов Южен Уелс, който събра 20 препратки в една-единствена тирада.

Мъжете са по-склонни да цитират певицата, открива тя, само че те нормално употребяват текстовете на песните за политическа офанзива или насмешка, до момента в който дамите са доста по-склонни да ги употребяват в поддръжка на тематики за спор.

Но госпожа Пентланд се забавлява най-вече, когато открива, че те са употребявани по време на едно от обичаните занимания на австралийската политика - свалянето на водачи.

Друг дует е изследвал по какъв начин Суифт се е трансформирала в магнит за конспирации - от почитатели на " Делулу ", които четат в стратегическите ѝ подмятания, до десни герои, които четат в съвсем всичко.

Само през последните няколко дни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се пошегува с догадките, че любовният живот на Суифт е част от скрит план за подправяне на Супербоул и подкрепяне на преизбирането му, а почитателите ѝ убеждаваха всеки, който има интернет връзка, че следва презапис на албума Reputation.

Клеър Соутъртън се интересува на какво може да ни научи всичко това за разрастващите се тайни общности.

" Има голяма разлика сред това да си: " О, вижте, синята рокля значи, че 1989 година е идната "... и да си домакински терорист, само че е потребно да разберем за какво хората се радват на това? " - споделя 35-годишната жена пред Би Би Си.

Проведени бяха и неуместни диспути за това какъв брой ужасяващо безпощадна може да бъде почитател базата на Суифт, по какъв начин музиката ѝ отразява колониализма и спорното ѝ слагане в ролята на злодейка с транспортни излъчвания.

Сингапурската академичка Ейми-София Лим, която учи по какъв начин изпълнителката въодушевява политическия активизъм в Югоизточна Азия, споделя, че е огромен почитател, само че постоянно е разочарована от " американската, бяла марка феминизъм " на Суифт.

" Може би цветнокожите и тези от Глобалния юг би трябвало да са тези, които се застъпват за себе си и своите общности... само че обсегът на Тейлър е безспорен ", споделя 23-годишната студентка от Сингапур пред Би Би Си.

" Би било отлично, в случай че тя успее да разшири активизма си, тъй че може би да даде естрада на други хора, които са способни да приказват от свое име. "

Как е станала толкоз авторитетна?

Не всички обаче имат вяра на шумотевицата.

Сабрина - която безусловно бяга от града през уикенда, когато турнето Eras Tour идва в града - споделя, че не може да разбере безумните равнища на прелест или въздействие на Суифт.

" Не разбирам цялата тази блъсканица... сякаш в действителност не разбирам какво се случва тук ", споделя тя пред Би Би Си.

Но доктор Карол споделя, че всичко се дължи на широкообхватната марка, която Суифт е построила, и на " интензивната връзка ", която е съумяла да построи с хората, които я харесват - доста от тях имат възприятието, че са израснали с нея.

" Тейлър е прекарала цялата си кариера, с цел да накара почитателите си да мислят, че могат да X бъдат другари ", споделя тя пред BBC.

" И е направила всички тези неща, които карат почитателите да се държат по метод, който да я накара да ги харесва в отговор ", добавяйки, че това от време на време може да докара до обезпокоително държание - като да вземем за пример да се нахвърлят на сватбата на неин другар, да харчат десетки хиляди за мърчове и билети и да завладяват всяка нейна стъпка.

През цялото време на симпозиума, чийто хазаин е Университетът в Мелбърн, хората съпоставят Суифт с Елвис, Майкъл Джексън, Мадона и Бионсе.

Трудно е да я съпоставяме с тези реализатори от друга ера, споделя пред Би Би Си главният представител госпожа Спанос, само че сигурно сега тя е най-горещото нещо на планетата.

" Тя ще бъде считана за най-великия създател на песни на своето потомство... а също и за един от най-великите създатели на песни на всички времена ".

Д-р Карол твърди, че Суифт в действителност е съумяла да издигне славата си на друго равнище въпреки всичко - с помощта на тази необятна, необикновено стимулирана фенска маса.

" [При други изпълнители] сферата им на въздействие не се простира прекомерно надалеч от тяхната фенска база. Но за Тейлър това към този момент не е по този начин. "

И е хубаво - и от дълго време закъсняло - че хората демонстрират интерес към това, споделя тя.

Преди година, когато получава докторската си степен, хората се смеят на тематиката на проучванията ѝ. Сега тя изнася основна тирада на една от най-популярните университетски конференции в света.

" Това е нещо като, о, Боже мой, всички го схващат! ", споделя тя. " Това е възприятието, че те виждат, и признанието, че моите проучвания имат стойност.

" На тази конференция няма просто да седим и да се перчим - това ще се случи - само че има толкоз доста неща, които проучването ѝ може да ни каже за света. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР